Banken die (uitsluitend) empoweren

Ik zou graag zien dat banken (hun) geld te zien als middel om hun klanten te empoweren tot een positieve bijdrage. Aan hun klanten, aan de reële economie, aan de wereld. De betekenis van een bank is dan niet dan ze geld creert, geld herverdeelt, of bewaart of belegt, maar dat ze anderen empowert.

Dat levert hen uiteindelijk ook op wat ze nu als primaire doelstelling hebben, geld verdienen voor hun aandeelhouders. Ik geloof namelijk (en gelukkig niet alleen ik) dat als je dingen doet die anderen verder helpen je daarvoor zult worden beloond. Naar rato, want een lousy bijdrage moet ook lousy beloond worden, en andersom.

Een dergelijke instelling zal ook helpen om het vertrouwen in banken te verbeteren.

Bankiers die de intentie hebben om hun klanten te empoweren zullen een hekel krijgen aan weinig klantcontact, grote afstandelijke kantoortorens, afdelingen die intern gericht zijn. En die hekel gaat het verschil maken.

Natuurlijk moet ook een bank financieel gezond zijn. Maar bankiers moeten nu toch wel kunnen concluderen de intentie hebben om financieel gezond te zijn, ertoe heeft geleid dat de banken juist financieel ongezond(er) zijn geworden. Streven naar (financiele) gezondheid van de klanten van de bank heeft een -afgeleid- positief resultaat voor de financiele gezondheid van de bank. Zo kunnen banken stoppen met streven naar winst. Dat komt vanzelf, als ze goed empoweren.

Als een bank wil empoweren dan komen verkoop en een transactie alleen tot stand als een bank weet welke problemen hun klanten hebben, én als de bank in staat is dat probleem op te lossen. Het gaat erom dat bankiers in de huid kunnen kruipen van hun klanten, en vanuit het belang van hun klanten hun bankactiviteiten ontplooien. Dan alleen helpen banken hun klanten aan meer kracht.

Wie kent voorbeelden? Ik heb persoonlijk een empowerend bankier nog niet ontmoet. Er wordt lovend geschreven over USAA. Wie weet?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s