Waarom werk je zo hard mama? Papa?

Velen van ons werken hard. Sommigen omdat de centjes hard nodig zijn, anderen om de ratrace te overleven, weer anderen om carrière te maken, en de gelukkigen omdat ze het vooral heel leuk vinden. Die laatsten (zo blijkt uit onderzoek) zijn overigens zwaar in de minderheid.
Klanten merken onverschilligheid, werklust, enthousiasme, ambitie of scepsis. Niemand denkt dat bij Apple of Google de medewerkers er de kantjes vanaf lopen, of dat er na vijven bij de bank of de gemeente nog iemand op kantoor is.
Gedreven organisaties zijn succesvoller.

Als je werk doet waar je van houdt kom je er fluitend voor je bed uit. Maar wat zorgt ervoor dat je van je werk houdt? Wanneer is je werk zo belangrijk is dat je je er zo druk om maakt? Dat ligt in de reden waarom je het werk doet dat je doet. Waarom?
Het antwoord op de waarom vraag begint bij velen bij de klant. Vraag het aan veel onderwijzers, verplegers, politieagenten, ambtenaren en je zult veel horen dat het ze om hun leerlingen, patiënten, stad of land doen.
Het antwoord op de waarom vraag begint bij vele anderen bij zichzelf. Vraag het aan ICT-ers, kunstenaars, directeuren, ambachtslieden en je zult horen dat het hen gaat om hun code, creatie, prestatie, of product.
Het antwoord op de waarom-vraag kunnen dus vinden door inzicht te krijgen in klant en organisatie, de medewerkers.
We vinden passie door zelfinzicht en inzicht in de klant te verbinden.

Succesvolle organisaties doen intern samen iets wat extern bij klanten in goede aarde valt. Medewerkers zijn energiek, en onvermoeibaar. Klanten zijn enthousiast en vol waardering.

Er zijn uiteenlopende manieren om tot klant en organisatie-inzicht te komen.
1. Inspiratie. Het begint met contact maken met mensen. Met bekenden en onbekenden. Met mensen van binnen en van buiten de organisatie. Met klanten, ex-klanten en prospects. Met of zonder toeters en bellen. Door Iispirerende workshops, gesprekken, ervaringen.
2. Focus. Met formelere methoden en technieken brengen we focus aan, en komen tot concrete output. Met assessments, onderzoek, studies, en modellen maken we concrete output. Dat kunnen verhalen zijn, of strategiedocumenten. Het kunnen beelden zijn, of ervaringen. Het kunnen Codes of Conduct zijn, Principes, MVO-beleid.
Het waarom geeft altijd energie.

Met het antwoord op de waarom-vraag in de hand en in het hart worden strategie, missie, visie, merk, begroting, communicatie en alle andere concrete zaken zoveel gemakkelijker. En FUN.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s