De rookworst van de ABNAMRO

De mannetjes van Interpolis. De Generatiehypotheek van de Rabobank. Voorzie van Avero Achmea. Billy van Ikea. De nieuwjaarsduik van Unox. Het zijn iconen van hun merk, proposities waaraan je kunt zien waar het merk erachter voor stáát. Het zijn SuperCombinaties van functioneel en emotioneel aanbod aan de klant. Je ziet door de propositie het hoe en het waarom van het merk heen schijnen. De Generatiehypotheek bewijst dat je samen meer bereikt dan alleen. Voorzie bewijst dat Avero het belang van het intermediair voorop stelt.
Iconen geven merken betekenis.

De Hema kent ook dergelijke iconen. De Jip en Janneke artikelen bijvoorbeeld, ze zijn “met liefde gemaakt” , en zijn de verwezenlijking van de bijzondere eenvoud van de Hema. Sommige merken hebben een hele serie iconen. Zonder het merk te zien weten we dat de combinatie van rookworst, Jip en Janneke en tompouces de Hema betekent. Dat Billy, de Zweedse ballen, de Zweedse naamgeving, het zelf in elkaar zetten Ikea betekent. Iconen kunnen producten, diensten en evenementen zijn. Velen betekenen directe omzet voor het merk, anderen indirect.
Sterke merken hebben merkiconen.

HIGHvalue's innovatiemethode

Om tot nieuwe iconen van een merk te komen is creatie, innovatie nodig, binnen de focus van de merkstrategie. De truc is te divergeren én te convergeren. Te vernieuwen én te weten wat werkt in de markt.

  1. Inspiratie. Kijk naar anderen met het oogmerk te leren. Hoe vaak is het wiel al uitgevonden?
  2. Fundament. Ken uw klantinzichten, organisatiesterktes, merkstrategische randvoorwaarden. En houd je eraan.
  3. Creatie. Weet wat de mechanismes zijn die tot innovatie leiden. Weet dat brainstormen maar weinig rendement oplevert en dat er zo veel andere manieren zijn om te innoveren! En pas die toe. Weet wat een merkicoon nodig heeft om succesvol te zijn.
  4. Organiseren. Organiseer het creëren, en het implementeren. Ook uw organisatie heeft vast een serie ideeën liggen die nooit tot realisatie kwamen. Gebruik ze, alsnog, of leer ervan dat goede implementatie voor succesvolle innovatie minstens zo belangrijk is als creatie.
    Innovatie is inspiratie, maar vooral transpiratie.

Wat is de rookworst van de ABN AMRO? Van de SNS? Wat is de tompouce van uw organisatie?
Ik heb wel een idee. Wie ook?

HIGHvalue helpt organisaties bijzonder te zijn voor hun klanten door hun proposities, interne organisatie en/of grondlag te vernieuwen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s