Wat doe jij: marketen of maskeren?

Toegevoegde waarde
Simpel, feitelijk, gedefinieerd is er sprake van toegevoegde waarde als de marktwaarde (de prijs) van je product of dienst hoger is dan de kosten die je er ervoor moest maken. Je hebt kennelijk iets goeds gedaan: door jouw toedoen is iets van minder, meer waard geworden. Hoe hoger de toegevoegde waarde, hoe beter je het hebt gedaan. Ook financieel, want toegevoegde waarde is gelijk aan je (bruto) marge. Maatschappelijk is er ook erkenning, door de BTW of belasting toegevoegde waarde.
Als marketeer streef je toegevoegde waarde na. Logisch, want de klant wil het (vanwege je voor hem of haar waardevolle goederen en diensten), je organisatie wil het (vanwege de marge en winst), en zelfs de maatschappij wil het (vanwege de BTW).

Functionele en emotionele toegevoegde waarde
Vaak is toegevoegde waarde het gevolg van functionele, tastbare, voordelen die je aanbod biedt: kleren, bijvoorbeeld, houden warm en bedekken. Daarnaast kan er emotionele, ontastbare, toegevoegde waarde zijn: mode, bijvoorbeeld, geeft je een gevoel van aantrekkelijk zijn. Van Zeeman, via Victoria’s Secret tot Chanel: marketeers zoeken (emotionele) toegevoegde waarde. We doen aan marketing als we een serie waardevolle elementen van functionele en emotionele aard opeen stapelen. En de mensen in het land laten besluiten hoeveel ze het hen waard vinden.

Directe en indirecte toegevoegde waarde
Een prachtige jurk levert waarde op voor drager en aanschouwer. Een zelfde jurk van Brennels, duurzaam geproduceerd, kent naast deze zelfde waarde ook een maatschappelijke toegevoegde waarde, of tenminste en vermindering van de maatschappelijke kosten. We doen aan marketing als we een ook maatschappelijk waarde toevoegen.

Toegevoegde waarde door intransparantie
We zijn erachter gekomen dat een gebrek aan alternatieven, complexiteit van het product of de aankoop ook leiden tot een prijsstijging, marges en daarmee, zo lijkt het, aan toegevoegde waarde. Echter, we snappen onmiddelijk dat dat hier iets aan de hand is. Een monopolist of bank kan wel een hoge prijs voor zijn lage kostprijs krijgen, maar is dat “toegevoegde waarde”? Da’s ook marktwerking, maar in beperkte zin.We doen aan maskering als we een serie waardeloze elementen opeen stapelen. En de mensen in het land tegen wil en dank besluiten het te kopen.

Toegevoegde waarde door (on)verantwoordelijkheid
Hoewel de verkoopprijs vaak duidelijk is, zijn de kosten dat soms niet. We kennen de eigen kosten goed, daarvoor hebben we echte rekenmeesters in dienst. Maar we creëren op een oneigenlijke manier toegevoegde waarde voor onszelf als we externe, maatschappelijke, kosten (bijvoorbeeld van vervuiling) buiten beschouwing laten.We doen aan maskering als we (maatschappelijke) kosten verdoezelen. En de mensen in het land onwetend besluiten te kopen.

Toegevoegde waarde: genuanceerd
Meer genuanceerd is er dus pas sprake van echte toegevoegde waarde als er naast een positief verschil tussen prijs en kosten er ook een echte waarde voor is voor de klant, en er minimaal geen schade wordt berokkend aan de maatschappij.We doen aan marketing als we genuanceerde toegevoegde waarde creëren. We maskeren (onze incompetentie) als we slechts simpelweg erin slagen marge te maken. Wat doe jij?

HIGHvalue helpt organisaties bijzonder te zijn voor hun klanten door hun proposities, interne organisatie en/of grondlag te vernieuwen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s