Continu-Innovatie is het ei van Columbus

Incrementele innovatie is de verbetering en vernieuwing die organisaties uitvoeren die klanten goed willen bedienen maar die niet te veel risico willen lopen en hun winstgevendheid willen beschermen. Bijvoorbeeld de Cappucino melk van FrieslandCampina. Zij geven toe aan het Innovator’s Dillemma dat zegt dat vernieuwing in de eerste fase per definitie minder winstgevend is dan het excellent utvoeren van de bestaande activiteiten.

Doorbraak innovatie verstoort de flow van de markten en organisaties die alleen incrementeel innoveren door radicaal te vernieuwen, daarbij markten (deels) te vernietigen en nieuwe markten te creeren. Deze vorm van innovatie komt meestal van nieuwe intreders in markten, en niet van de gevestigde grootmachten. Bijvoorbeeld de electrische auto.

Continu-innovatie is de niet aflatende inspanning om aan de wensen van de klant tegemoet te komen, zelfs als dat negatieve gevolgen heeft voor de winst op de korte termijn. De ervaring leert dan de lange termijn winst ermee ook gediend is (naast natuurlijk het belang van de klant) omdat Doorbraak innovatie van concurrenten wordt voorkomen. Bijvoorbeeld de iPad.

De transitie naar de 21ste eeuw is de periode waarin we ons nu bevinden, en waar zovelen waaronder Hagel, Denning, Haque, Rifkin, Wijffels en anderen ons berichten. M.n. de technologische ontwikkelingen leiden tot een omwenteling waardoor de macht van organisaties en instituties verschuift naar de burger en de klant. Waardoor o.m. De focus op aandeelhouderswaarde verandert naar een allesoverheersende kantgedrevenheid.

Columbus werd na zijn terugkeer uit Amerika voorgehouden dat het niet zo moeilijk was geweest om Indië te ontdekken (wat weer Amerika bleek te zijn), andere kundige mensen hadden dat ook wel gekund. Columbus vroeg daarop om een ei en wedde met de aanwezigen dat het hen niet zou lukken het ei zonder enige hulp rechtop te laten staan. Ze probeerde het allemaal zonder succes. Columbus pakte toen het ei en maakte één kant plat door het op tafel te tikken. Het ei bleef nu rechtop staan. Columbus bedoelde: als iemand eenmaal heeft laten zien hoe iets gedaan moet worden, weet iedereen hoe het moet.)*

Organisaties die de transitie naar de 21ste eeuw succesvol willen doormaken doen er goed aan Continu-innovatie te plegen.

HIGHvalue helpt organisaties bijzonder te zijn voor hun klanten door hun proposities, interne organisatie en/of organisatiegrondslag (merk) te vernieuwen.

We ontwikkelden daartoe een methode met een veelheid aan creatie-technieken die veel verder gaan dan het veelgebruikte maar weinig effectieve brainstormen. Daarbij zien we creatie en implementatie als één geheel, zodat succes een combinatie is van vernieuwende, haalbare ideeën met ingebouwde implementatie (draagvlak!).

)*adaptatie van Wikipedia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s