Waarom de verzekeringsbranche zo weinig innoveert

Als je, zo als ik, een innovatiewatcher bent, zie je allerlei interessante, leuke, verrassende, vernieuwen dingen langs komen. Maar als recent oprichter van de LinkedIn groep “INNOVATIE in verzekeringen” moet ik bekennen dat het lastig is om een hele series echte innovaties in de groep te tonen. Waarom zou dat zijn?

Een verkaring ligt, zoals zo vaak, in de natuur van de mensen in de verzekeringsindustrie. Want. Essentie van die branche is het onderkennen van, voorkomen van, en verdieneni aan risico. Doordat de bedrijfsvoering zich richt op risico, is de het bewust zijn van risico en risico’s ook groot.

Innovatie is, per definitie, risicovoller dan het doorzetten van de bestaande business. Innovaties zijn nieuw, en hebben zich nog niet bewezen. De toekomstige resultaten zijn veel ongewisser dan de extrapolatie van de resultaten van de bestaande business. Ook marges zijn, over het algmeen, lager dan bij de bestaande business. Die laatste is immers al jaren uitgevoerd, systemen erop ingericht, processen geoptimaliseerd, kosten geminimaliseerd.

Dus verzekeringsmensen zijn risicomijdend, en innovatie is risicovol.

Gelukkig is risico in innovatie wel te managen, maar daarover een andere keer meer.

HIGHvalue helpt organisaties bijzonder te zijn voor hun klanten door hun proposities, interne organisaties en/of organisatiegrondslag (merk) te vernieuwen.

We ontwikkelden daartoe een methode met een veelheid aan creatie-technieken die veel verder gaan dan het veelgebruikte maar weinig effectieve brainstormen. Daarbij zien we creatie en implementatie als één geheel, zodat succes een combinatie is van vernieuwende, haalbare ideeën met ingebouwde implementatie (draagvlak!).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s