Dat hadden we eerder moeten bedenken

Sterke merken zijn het waard om in te investeren
Genoeg onderzoek toont aan dat organisaties die producten/diensten verkopen met een sterk merk, hogere winst maken. Merkgeorienteerd organiseren (“360organiseren”) is, óók bewezen, dé manier om een sterk merk (“brand”) te bouwen. Merken bouwen kost geld, in communicatie en andere kosten, maar de opbrengst, mits goed uitgevoerd, is er ook naar. Daartoe is marketing geevolueerd en geprofessionaliseerd van overtuigen door informatie geven, naar entertainen, naar experience marketing.

Naast betekenisvolle “brands” ook betekenisvolle “branding”
Nu wordt het bouwen van een merk steeds ingewikkelder: consumenten worden steeds intensiever bestookt met reclame boodschappen, de mogelijkheden van (m.n. digitale, social) media nemen exponentieel toe, en de consument wordt steeds kritischer. Met name willen mensen steeds meer hun eigen ervaringen, en dus ook die met merken, delen. De eisen die aan het succesvol merken bouwen (het werkwoord “branding”) worden gesteld worden zodoende steeds strenger. Marketeers komen niet meer weg met branding tegen de zin in van de consument. Consumenten willen dat, naast het brand, ook de branding in zichzelf waardevol is, voor hem of haar betekenis moet hebben.

Geluk bij een ongeluk
Ziedaar een van de redenen voor de teloorgang van de 30s commercial en “interruptiemarketing”. Ziedaar ook de reden voor de opkomst van de “contentmarketing”. Maar op de keper beschouwd is het een zegen: marketing en branding wordt daardoor interessant, waardevol, zinvol. En de terechte kritiek op marketing (verkooptrucje, jokkende verkopers) kan zo gerepareerd worden. Hadden we dat maar eerder bedacht!

“Geld speelt geen rol, Tom Poes”.
Heer Bommel wist het. En ook weer niet. In de nieuwe situatie is het consumeren van de branding ook waardevol en levert daarmee iets op voor de consument. Maar moet ook iets voor de organisatie opleveren. Natuurlijk levert het een sterker merk op, we bouwen immers een merk. Maar ook de branding zelf kan, moet en zal voor de organisatie waarde hebben. Geld, bijvoorbeeld, met in-app purchases. Aandacht voor het merk, wat een steeds belangrijker schaars goed is. Content voor het merk, wanneer mensen- al delend – met hun customer generated content komen. Ideeen voor het merk, als er co-creatie kan worden georganiseerd.
Verdienmodellen gaan schuiven, en zijn al aan het schuiven. Ook opbrengsten worden anders, en meer dan alleen geld.

Wie profiteert?
Allereerst de consument. Wanneer marketing van een irritatie naar iets waardevols verandert. Dan natuurlijk als eerste die merken wier branding waardevol in zichzelf kan zijn. Ik denk dan meteen aan Unicef, de Consumentenbond en andere non-profit organisaties. Maar ook het andere uiterste, de snoepfabrikanten, kunnen hun branding waardevol maken.

Wat vind jij?

HIGHvalue helpt organisaties bijzonder te zijn voor hun klanten door hun proposities en interne organisatie vanuit hun merk te vernieuwen.

Concreet ontwikkelen we samen met klanten hun merkstrategie (“dynamische merken”), nieuwe marktproposities (“product/dienstinnovatie”) en merkgedreven management (“360organiseren”). Onze aanpak is multidisciplinair, integraal en praktisch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s