BRAND POWER – MERKENKRACHT

Merkenkracht
Het idee is simpel. Brand Power is dat alle merken één element aan hun merkstrategie (brand key, brand house, etc.) toevoegen: hun positieve intentie. Hun voornemen om de wereld een stukje te verbeteren, het leven van mensen – bv hun klanten – te verbeteren.

Op de schouders van reuzen
De eerste tekenen zijn er al: Unilever, Nike, P&G, Coca Cola. De eerste aandachtpunten ook: m.n. duurzaamheid scoort. Er is een voorzichtige opkomst van sociaal ondernemen en transitional entrepreneurship. En wat als álle merken dit nu zouden doen? Een beweging waard, toch?!

Succes is niet verzekerd
Er zijn ook veel voorbeelden, w.o. de voedingsindustrie, dat een positieve intentie door de markt niet op waarde wordt geschat. Of, anders gezegd, dat de consument “met de portemonnaie stemt”, en geen steun geeft. Initiatieven sterven een schone dood, of behoeven heel veel steun, bv van retailers (AH en Plus voor bio).

“Geen gezeik, iedereen gelukkig”
Zoals ik in een eerdere post al aangaf is er meer nodig dan idealisme om Brand Power succesvol te maken. Mijn stelling is als volgt: om mensen te overtuigen moet er net als voorheen allereerst gewoon aan een klantinzicht in het businessdomein van het merk worden geappelleerd. Maar, daarenboven, kunnen merken hun Merkenkracht ontplooien als ze een tweede inzicht integreren: die van het sociaal ideaal van de klant. Dit is anders dan “thick value” (Haque) of “shared value”(Porter) in de zin dat een dergelijke combinatie van inzichten (“inter insight”) samenhangt. Waardoor een merkstrategie geen inherente schizofrenie heeft. En klantgerichtheid en “delighting the customer” (Denning) intact blijft. Nader onderzoek, naar inter insights en succesvolle cases is nodig.

Wie doet mee?
Wat is nodig om organisaties een positieve intentie aan hun (merk)strategie toe te laten voegen? Is het de directie die het voortouw moet nemen? Wordt het merk erdoor scherper, of juist diffuser? Wat doet het met de winst?

HIGHvalue helpt organisaties bijzonder te zijn voor hun klanten door hun proposities en interne organisatie vanuit hun merk te vernieuwen.

Concreet ontwikkelen we samen met klanten hun merkstrategie (“dynamische merken”), nieuwe marktproposities (“product/dienstinnovatie”) en merkgedreven management (“360organiseren”). Onze aanpak is multidisciplinair, integraal en praktisch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s