Uitgevers en merken

Meer uitgaven dan inkomsten.
Dat uitgevers in een moeilijk parket zitten is geen nieuws: Ondanks een veelheid aan mogelijkheden om hun informatie en kennis te publiceren is het moeilijk de teruggang van inkomsten uit hun traditionele bronnen (o.a. abonnementen, boekenverkoop) en media (o.a. boeken en tijdschriften) te compenseren met opbrengsten uit digitale bron.

Focus moet.
Het is bekend: internet laat iedereen voor iedereen zonder veel moeite publiceren. Iedereen kan in principe via youtube of twitter of andere mediakanalen in een korte tijd wereldwijd een hit worden. Tegelijkertijd hebben miljoenen hetzelfde idee, waardoor de concurrentie enorm toeneemt. Focus kan en moet.

Merkdenken en marketingdenken helpt.
Merken zijn al jaren in andere markten een oplossing voor dit probleem door klantgericht (want vanuit een echt inzicht in de doelgroep) consumenten te helpen. Merken zijn grondslag van geintegreerde marketing dat het product-denken heeft verlaten. Marketing was informeren, ervaren, entertainen en is inmiddels engageren van klanten. Marketing was het pushen van een product met een merk (“brand”). Inmiddels moet ook marketing (“branding”) consumenten iets goed bieden. Want mensen zijn nu alleen bereid hun aandacht aan marketing in schenken als ze er wat aan hebben, doordat bv. sociale relaties met anderen erdoor kunnen aanknopen.

Waarde in merken (“brand”) en marketing (“branding”).
Organisaties als Unilever, P&G en Nike, bijvoorbeeld, verkopen allang niet meer eenvoudigweg een product van een bepaald merk via een winkel. Voor hen is het merk de essentie van hun aanbod, dat via allerlei media en kanalen in allerlei vormen de consument kan bereiken. Dus niet alleen het productmerk (“brand”), maar ook de marketing ervan (“branding”) is waardevol.
Dat het verdienmodel (geld dus) vaak nog vooral de productverkoop betreft is waar, hoewel de nieuwe verdien- en businessmodellen als paddestoelen uit de grond schieten. Want er ligt ook waarde in de marketing bv in aandacht, tijd, input zoals User Generated Content. De ontwikkelingen op het gebied van media en distributiekanalen zijn daarbij natuurlijk weer van grote invloed.

Merken in essentie.
Want wat kan een merk voor uitgevers zijn of doen? Het kan een non-fictioneel idee zijn, wat op meerdere gebieden wordt toegepast en verrijkt. Het kan een fictie schrijver zijn, wiens oeuvre of een thema daarbinnen uitgangpunt is. Het kan een tv format zijn. Of een boekhandelaar.
En al deze merken kunnen op een voor hen passende en spannende wijze via allerlei media en met allerlei creatieve verhaallijnen worden aangeboden. En vooral natuurlijk tot interactie tussen productent en consument leidt.

Innovaties.
De mogelijkheden en innovaties, juist ook voor uitgevers, zijn eindeloos. Ga je van mono- naar multi-, cross- en transmediale content en verhalen? Van Books naar ebooks, ibooks, apps en verder? Van papier naar e-ink, readers, smartphones en tablets? Ik zeg: kijk naar Glee, of naar Old Spice.

Uitgevers doen er goed aan niet meer een veelheid aan boeken met een (uitgeverij)merk te verkopen via boekhandels of websites. Maar consumenten een relatie met waardevolle merken en waardevolle marketing aan te bieden die betekenis hebben voor mensen. Die hen op allerlei manieren via allerlei kanalen ondersteunen.

Wat vind jij?

HIGHvalue helpt organisaties bijzonder te zijn voor hun klanten door hun proposities en interne organisatie vanuit hun merk te vernieuwen.

Concreet ontwikkelen we samen met klanten hun merkstrategie (“dynamische merken”), nieuwe marktproposities (“product/dienstinnovatie”) en merkgedreven management (“360organiseren”). Onze aanpak is multidisciplinair, integraal en praktisch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s