Organiseren in Hoogdynamiek

Serendipity rules strategy!
De wereld is te complex om te voorspellen. Maakbaarheid van organisaties en markten is beperkt. Sommige projecten kunnen nog wel vanuit een einddoel kunnen worden gerund, en een kritiek pad kan worden gevolgd en volbracht. Maar de meeste, complexere, projecten moeten worden aangepakt vanuit een continue analyse, en continue bijstellen. We worden telkens teruggeworpen op onze analyse van de situatie, en onze vaardigheden, ook als collectief.

Integraal organiseren.
Organisaties zijn complex, (over)gespecialiseerd en organiseren daarom ingewikkeld. Veel inspanning wordt gestoken in afstemmen en besluitvorming. Zonder heldere leidraad levert dit een zwart gat op die effectiviteit en productiviteit doet verdwijnen. Maar een superervaring voor de klant (die in het klantcontact tot stand komt) is het gevolg van het werk van iedereen, ook zij die geen direct klantcontact hebben. Organisaties doen er niet goed aan het werk simpelweg te verdelen. Kwesties integraal en multidisciplinair oplossen is de weg. Ook met de klant.

Organiseren door te “enabelen”.
Het is onmogelijk om alles met iedereen af te stemmen. Het is onmogelijk voor alle keuzes regels te hebben. Integraal organiseren is niet complex maar simpel als wordt aangestuurd vanuit een conceptueel idee. Wanneer iedereen dat idee snapt, wordt afstemming uitleggen. Worden meningen oplossingsrichtingen. Verdwijnt politiek. Het idee waarvanuit je organiseert is in essentie wat je voor de klant wilt betekenen. Het ideaal wat je deelt met je klant. En waarmee medewerkers zich identificeren. Vanuit welke drijfveren je handelt (waarom) en op welke manier (hoe). Om tot een concreet aanbod te komen (wat).
Omdat de organisatie als een eenheid, gericht op de klant moet functioneren, is een samenbindend element noodzakelijk. De vuurtoren, de drijfveer, de strategie. Er is een leidend principe nodig om te organiseren: het 360organisatiemerk.

Merkgedreven organiseren.
Organiseren is vaak het oplossen van dilemma’s: kiezen tussen goede oplossingen voor kansen of problemen. Omdat de dilemma’s zeer uiteenlopen (welk model kies ik voor een beeld in een publicaties, tot hoeveel dividend keren we uit) is het leidend pricipe dat we nodig hebben complex, en zo simpel mogelijk. Het merk kan als leidend principe voor organiseren zijn wanneer het een veelomvattender concept wordt dan het tot-nu-toe gebruikte “marketing-merk”. Het 360organisatiemerk moet o.a. ook het waarom van de organisatie in zich hebben.
Het merk is dan uitgangspunt en ijkpunt en behelst de betekenis die we willen hebben voor onze klant. We doen wat we doen vanuit onze kracht, dromen, drijfveren en passie.

Wendbaar Management in Hoogdynamiek
In de snel veranderende wereld van vandaag is het steeds weer uitwerken van het 360merk een continue, en iteratief proces. In dat proces wordt steeds verankerd dat het organisatieideaal, dat van de klant en de medewerker hetzelfde is. Agile Management entameert met korte cycli van beleid en uitvoering (zie ook Denning), steeds vanuit de behoefte van de klant en het 360merk als exponent daarvan.

HIGHvalue helpt organisaties bijzonder te zijn voor hun klanten door hun proposities en interne organisatie vanuit hun merk te vernieuwen.

Concreet ontwikkelen we samen met klanten hun merkstrategie (“dynamische 360merken”), nieuwe marktproposities (“product/dienstinnovatie”) en merkgedreven management (“360organiseren”). Onze aanpak is multidisciplinair, integraal en praktisch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s