Pure Passie

Passie met resultaat.
Passie wensen wij de wereld toe: onszelf, onze dierbaren, de wereld. Want: passie reikt ver, natuurlijk: mensen met passie zijn in staat om zich intens in te spannen, en daarin meer dan lang te volharden. Passie is een paradox: het kost energie, fysiek, maar geeft het ook, mentaal. Passie werkt, simpel: organisaties met medewerkers met een gedeelde passie bereiken veel.

Passie met mate.
Passie is een overtreffende trap in de beschrijving van onze houding. We zijn onverschillig, betrokken, gecommitteerd, geengageerd, en – ultiem – gepassioneerd. Gaan we over de schreef, dan zijn we obsessief.

Tijdloze Passie.
Duurt onze passie maar kort, dan kwalificeert het niet als echte passie, het is dan eerder een bevlieging. Echte passie duurt echt lang.

Het subject van Passie
Als subject ervan zijn wij haast overgeleverd aan onze passie. Ergens rond geengageerd neemt de emotie het over van de ratio. En wordt onze wil overmand. De passie bezit ons.

Het object van Passie
Passie heeft drie mogelijke objecten: een handeling, een ideaal doel of situatie en de persoonlijke bijdrage eraan.
1. Men kan simpelweg gepassioneerd zijn om een bepaalde handeling te verrichten.
2. Men kan gepassioneerd zijn van een eigen, egoistisch doel, zoals leren, en persoonlijk voordeel en prestaties. Sommige kunstenaars, alle dictators en geldwolven ontvangen zo uitsluitend waardering van zichzelf op, en wellicht de jaloezie van anderen. Vanuit verschillende perspectieven is de passie voor een buiten de eigen persoon gelegen doel of ideaal – impact – daarom mooier. Het gaat ons dan om het bereiken van welzijn van anderen (bv klanten), of maatschappelijk welzijn.
3. Het tweede object van onze passie kan onze eigen bijdrage zijn, een ideale persoonlijke inbreng ten aanzien van ons streven. We kunnen het verschil maken.

Diepte van Passie
Verdiept de passie zich niet langs een vast patroon? Beginnend met passie voor wat we doen, zoals modelvliegtuigjes bouwen; gevolgd door passie voor hoe we iets doen, zoals onze creativiteit tonen; gevolgd door waarom we iets doen, zoals waardering oogsten?

Passie is Flow.
Naar mijn idee is passie de staat waarin we ons bevinden als wat je bent en kunt samenvalt met wat je doet en waar je naar streeft. Op dat moment voelen we dat we er toe doen. Het lijkt erop dat in een dergelijke staat dat de concrete handelingen die we doen minder belangrijk worden.bdat klopt: Kijken we naar de objecten van de passie, dan zien vooral het “hoe” en het “waarom”, en niet het “wat” van ons handelen.

Passie organiseren.
Wanneer een organisatie duidelijk is over haar passie, haar streven, zowel in termen van eindsituatie als manier om er te komen, zullen mensen met dezelfde passie zich gemakkelijk aan die organisatie verbinden. Het gaat dan om klanten, en om medewerkers. Tip van de dag is dan ook om die passie helder voor de geest te hebben. Een 360merk, dus.
En er is een misschien wel onverwachte bonus: passie werkt aanstekelijk. Meer tips: wees niet te concreet, laat ruimte om veranderingen in de omgeving op te kunnen vangen. Wees doortastend, maar niet eigenwijs. En ga niet voor het geld, maar “Go with the flow.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s