Uitgevers en het Kodak-syndroom

Ik ken Kodak uit de eerste hand. Als agent van Kodak in het Caraibisch gebied dronk ik met hen het traditionele sinaasappelsap wat het toetreden markeerde tot de Kodak-familie. Wist u dat Kodak als een van de eersten een digitale camera op de markt bracht? Toen de markt nog stevig op chemicalien (zilver-halide) gebaseerd was?
Ik ontmoette genoeg mensen bij Kodak met hersens die me precies konden vertellen dat digitale fotografie de toekomst was. Niks aan de hand. En nu is Kodak failliet.

Het syndroom
Je denkt over de veranderingen na, en snapt ze. Je praat erover met collega’s, vergadert erover, en plant veranderingen. Alles overziend, is alles redelijk onder controle. Laat de toekomst maar komen. Je kijkt naar de veranderingen als insider van het oude, en als buitenstaander van het nieuwe. Je doet je best, je stinkende best. Maar wel bedachtzaam. Je bent zorgvuldig: niet huidige omzet en winst verliezen voor je zeker weet dat de nieuwe winst binnen bereik ligt. En dat die nieuwe het verlies aan oude compenseert. Je vermijdt risico, het gaat tenslotte nog prima. Het voelt wel als sleuren, sjouwen en trekken. Fouten worden zo veel mogelijk vermeden. Collega’s werken niet altijd mee, er is veel politiek.

Het syndroom voorbij
Steeds meer mensen in je branche moeten erom lachen. Grote, logge organisaties als de jouwe die het wel proberen, maar niet van harte. Wat nodig is bij echte, paradigmatische veranderingen, is een echt nieuw bewustzijn. Een volledig anders, vreemd aandoend, onomkeerbaar bewust zijn van een nieuwe situatie waarin je bevindt. Je experimenteert dan met van alles. Je bent enthousiast, gaat ervoor. Je neemt risico. Het is spannend! Fouten horen er bij, daar leer je van. Collega’s lopen voor, dagen je uit. Je vergadert niet, je brainstormt, dag in dag uit.

Het is simpel: praat je erover of doe je het?
Met je hoofd praten over nieuwe tijd is niet genoeg, je moet het met je hart doen. Vol overgave, zonder terughoudendheid. Maar hoe neem je de stap? Hoe duik je in het diepe?

Er zijn genoeg mensen bij uitgevers die me vertellen dat de toekomst digitaal is. Niks aan de hand.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s