Gulle Gebeurtenissen

TALEB
Nassim Nicholas Taleb is een van mijn helden. Hij was “quant’, schreef de Black Swan, is filosoof en gevierd want hij is gestopt met het aannemen van eredoctoraten. Hij schreef recent iets (http://goo.gl/iMBXs) wat ik in mijn eigen woorden wil navertellen, om het zo (voor mij) toegankelijk te maken. Ik heb zijn stuk dus ook toegepast op het domein van business.

HOE VOORUITGANG TE BOEKEN
Tot nu toe gingen we ervan uit dat de mensheid ontdekkingen heeft gedaan hoe vooruitgang te boeken we omdat we (1) gewoonweg “geluk” hadden of (2) vanuit onze kennis gericht (teleologisch) ergens naar zochten. Taleb voegt daar een derde mogelijkheid aan toe.
Zijn redenatie gaat als volgt: er is veel bewijs dat “geluk” veel succesvoller is geweest (vooral in het domein van business) dan “kennis” (strategische planning) als het gaat om nieuwe ontdekkingen, betere manieren om business te bedrijven.
Echter, als we alles werkelijk aan het toeval over hadden gelaten en alles alleen via “trial en error” hadden gedaan, dan hadden we net zoveel fout als goed gedaan, en hadden we per definitie geen vooruitgang geboekt. Er moet daarom, volgens Taleb, iets anders aan de hand zijn. Hij zegt dat er gebeurtenissen zijn die meer kans bieden op positieve dan negatieve uitkomsten.

GULLE GEBEURTENISSEN CREEEREN
Stel je voor dat we one business willen verbeteren, en daarvoor een bepaalde gebeurtenis -activiteit- willen creeren.
Eerst maken we gebruik van handige oplossingsstrategieen vanuit eerdere ervaringen: bijv. via duimregels, onze intuitie, van “educated guesses” of ons gezond verstand. We doen de actie -een experiment – en creeeren daarmee de gebeurtenis en die heeft een uitkomst.
Vervolgens hebben we de keuze om de uitkomst ervan te selecteren (te gebruiken of terzijde te schuiven), al naar gelang we de uitkomst een vooruitgang vinden.
En vanuit de nieuwe situatie kunnen we dan weer een nieuwe activiteit ontwikkelen.

Met deze afwisseling van handig experimenteren en slim selecteren komen we steeds een stapje verder. Deze aanpak is natuurlijk niet toevallig, maar ook niet teleologisch, want hoewel we niet precies weten waar we uit zullen komen, we komen wel steeds een stapje verder.
Door onze handige oplossingsstrategieen te combineren met slimme selectie creeeren we gebeurtenissen die de eigenschap hebben dat ze meer kans hebben op een positieve uitkomst dan een negatieve. Deze gebeurtenissen noemt Taleb Antifrugal, met de eingenschap Convexity. Ik doe een poging: de geberutenissen noem ik Gul, en de eigenschap Veelbelovend. En de aanpak om vooruitgang te boeken de Gulle Aanpak.

GULLE GEBEURTENISSEN VEELBELOVENDER MAKEN
Door heel handig en ontzettend slim te selecteren kunnen we de Veelbelovendheid van Gulle Gebeurtenissen verbeteren. Er zijn wat strategieen om dit te doen: (1) de kosten van de Gulle Gebeurtenis te verminderen, zodat de kosten van falen vermindert. (2) het aantal Gulle Gebeurtenissen te vermeerderen (meer te experimenteren), zodat de kans op vooruitgang het grootst is. Volgens Taleb zit het venijn van vooruitgang nastreven via Gulle Gebeurtenissen in de staart: 1 van de 1000 voorvallen levert tot 50% van alle vooruitgang op. Dit is wat Taleb de Black Swan noemt: een onvoorspelbare verrassing, met veel impact, die we achteraf rationaliseren.

IN COMPLEXITEIT KIES DE GULLE AANPAK
Vooral in ondoorzichtige situaties waarin oorzaak en gevolg niet helemaal of helemaal niet duidelijk zijn en complexiteit heerst gedijt de Gulle Aanpak. De teleologische aanpak is gedoemd te mislukken vawege de onvoorspelbaarheid en complexiteit. Het is simpelweg te moeilijk.
In tegenstelling tot onze intuitie is de Gulle Aanpak gebaat bij onzekerheid. Hoe meer onzekerheid, hoe groter het voordeel dat de aanpak heeft ten opzichte van die van de teleologische kennis gedreven aanpak! Die laatste heeft het namelijk steeds moeilijker naarmate de omgeving complexer wordt.

CONCLUSIES
Het slimmer is om niet aan strategische planning te doen.
Je kunt het geluk naar je hand zetten.
Opportunistisch van plan veranderen is de beste strategie.
Serial entrepreneurs hebben het bij het rechte eind.

Een overdenking mijnerzijds: hoe beoordeel je of een uitkomst “positief” is? Zou daar een visie of merk toch een rol kunnen spelen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s