De weg naar boven: groei door innovatie

Even kort de theorie
Als de kosten niet verder gereduceerd kunnen worden is de enige manier om aan teruglopende resultaten te ontkomen groei van de “topline”. Die groei komt tot stand door innovatie. Innoveren is het krijgen van goede ideeen, en die goed uitvoeren. Succesvolle innovatie is dus een combinatie van ideation en implementation. Het bijkt dat deze twee aspecten vaak als tegengesteld worden gezien. En het blijkt ook dat deze twee aspecten niet vaak door dezelfde personen excellent kunnen worden uitgevoerd. Innovatie is dus ook: samenwerken.
Het dualisme in innovatie spat ervan af. Innovaties zijn per definitie minder winstgevend dan bestaande producten. De tegenstelling inspiratie en implementatie noemden we al. Maak ook ongebreidelde creativiteit staat tegenover zorgvuldig gekozen strategie. En gaat het toekomstige belang van inovatie nogal eens in tegen de bestaande belangen.
Tot slot blijken er nogal wat onhandige gewoontes v.w.b. Innovatie te zijn ingesleten in organisaties. Brainstormen, bijvoorbeeld, is helemaal niet zo’n effectieve manier om te innoveren, zo blijkt. Individuen doen het beter dan groepen. Gerichte creatieve processen doen het beter dan vrije. En zo verder.

De aanpak: van tweeen een
We ontwikkelden daarom een methode die de tegenstellingen oplost. Het is sowieso een innovatiewet dat het combineren van schijnbaar ongerelateerde zaken tot innovatie leidt. En dat geldt dus ook voor innovatie zelf. Ons innovatieprogramma is een aaneenschakelijk van opdrachten en oefeningen waarin de theorie erachter direct wordt aangewend om tot innovatie te komen. Waardoor de tegenstellingen verdwijnen. En de energie er van afspat. Want innovatie is een must, maar is ook leuk!

In de praktijk: nieuw!
Voor een grote verzekeraar organiseerden we (voor de tweede keer!) een innovatieprogramma. Met een multidisciplinair team, en met een groot commitment van de directie. Waarbij de onderlinge samenwerking in openheid en eerlijkheid kon worden vorm gegeven. En waaruit een serie van haalbare productinnovaties zijn ontstaan. En waardoor een compleet nieuwe doelgroep kon worden aangeboord.

Het is vooral leuk!
Ik vind het echt fantastisch om voor teams te inspireren! Elke project brengt mij ook weer op nieuwe inzichten, nieuwe ideeen, verbetering in de aanpak. Volg me ook op twitter @koosris, met veel tweets over merken die innoveren. Leuk filmpje…vijf minuutjes dromen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s