KLEINE STRIJDENDE KONINKRIJKJES WORDEN EEN GROOT KRACHTIG KONINKRIJK

Ze vechten elkaar de tent uit!
Wie een bij een paar verschillende werkgevers heeft gewerkt kent het vast: een organisatie waar “verdeel en heers” hoogtij viert. Managers die hun eigen straatje schoonhouden, en concurreren om de beste positie. Het “over de schutting gooien” van taken tussen afdelingen is een gevolg.

Even kort de theorie
Wanneer we dit soort problemen willen aanpakken, zullen mensen ander gedrag moeten gaanv ertonen. Mensen zijn verandermoe? Nee! Mensen willen graag veranderen, ze willen alleen niet veranderd worden. Wat zijn de succesfactoren? Ten eerste, het moet mensen iets opleveren, hun collega’s moeten het ook willen, en ze moeten het gevoel hebben dat ze erop invloed hebben, zie Icek Ajzen (1975, 1980). En dan, als de verandering hen meer autonomie, meer vakmanschap en een meer betekenisvolle bijdrage aan een hoger doel oplevert, dan zullen ze met drive gaan, zie Daniel Pink (2009). Ons inzicht om dit voor elkaar te krijgen is: de beleving van de individuele mens en de betekenis van de organisatie moeten samen kloppen.

De aanpak: energie!
Op basis van deze theorie en onze ervaring ontwikkelden onze “Resonantie” aanpak, waarin al deze elementen behapbaar en praktisch toepasbaar zijn gemaakt. Daarin ontstaat voor ieder persoonlijk echt voelbare energie om het anders en beter aan te pakken. Doordat we op onze eigen wijze Binnen en Buiten, Medewerker en Klant, Individu en Collectief, Zelf en Organisatie koppelen blijkt deze energie volop te ontstaan. Die koppeling? Ons “geheim van de smid”!

In de praktijk: de resultaten spatten eraf
Voor een management team van een grote zakelijke dienstverlener ontwikkelden we een Resonantie-programma dat bestond uit metingen, onderzoek, persoonlijke gesprekken, dialogen, workshops en huiswerk. De teamleden leerden veel nieuws over zichzelf en hun collega’s. Daardoor namen ze een grotere eigen verantwoordelijkheid, en stonden klaar support te bieden aan hun collega’s. In een doorlooptijd van enkele weken, en met een persoonlijk inspanning van enkele dagen per persoon kwam het management team tot de wil om de eigen koninkrijkjes tot een groot gezamenlijk koninkrijk te maken.
De individuele teamleden zitten beter in hun eigen vel, en de samenwerking is leuker en intensiever, de relatie met het (politeke) hoofdkantoor zijn beter. Er is energie! En die wordt gericht op impact voor klanten. En dat merken de medewerkers, de bazen, en vooral de klanten.

Energie voor jou en mij
“I love it when a plan comes together”, een gevleugelde uitspraak van kolonel John “Hannibal” Smith van the A team. Door samen te zoeken naar wat een management team bindt, hen te leren kennen en af een toe een spiegel te mogen voorhouden is super!

Herken je dit? Wel eens meegemaakt? Of zucht je onder het juk van kinnesinne?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s