Regionaal innovatie organiseren

Even kort de theorie: clusteren
Ongerelateerde organisaties die willen samenwerken – clusteren-  ontberen een overkoepelende organiserende kracht. Die kan gevonden worden in dezelfde bedrijfsactiviteiten zijn (Wang&Wang 2010), in dezelfde locatie en een zelfde (regionaal) imago (Kotler & Gertner, 2002, Charters, 2010). Er zijn voorbeelden van alle drie, en andere vormen. Er zijn successsen, en missers. Kortom: de essentie van clusterbranding is het zoeken en vinden van de samenhang. Ons inzicht: de beste route is niet om a priori een manier te kiezen, maar juist te zoeken naar de beste van de mogelijkheden.

De aanpak: energie zoeken
Door in korte cycli te zoeken naar de overeenkomsten en de verschillen die bestaand bij de samenwerkende organisaties, de stakeholders in de periferie (bijvoorbeeld overheid) ervan, klanten en prospects ontstaat een steeds beter beeld van wat bindt en wat scheidt. Het is daarbij belangrijk naast rationele ook emotionele aspecten te bezien, alsmede interne en externe elementen. Door ideeen en concepten te testen ontstaat een steeds scherper beeld. Clusterbranding is een mix van corporate branding en strategie aangevuld met aspecten van regio en samenwerking.

In de praktijk: innovatie!
In het kader van een groter project onder leiding van de Hogeschool Utrecht (info hier) ontwikkelen de voor een tiental ondernemers we een serie ClusterBranding workshops, waarin – na verschillende vormen van onderzoek – stap voor stap het duidelijker werd waar de binding tussen de bedrijven lag. Gedurende de serie werd de zoektocht aangegrepen om samenwerkingen en innovaties te ontwikkelen. Deze combinatie van zoektocht en concrete actie deed het enthousiasme groeien.
Waar weinig netwerkvorming en samenwerking was, ontstond een significante toename ervan. En daadwerkelijk nieuwe initiatieven zijn ontplooid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s