Samenwerking: een serieus spel

Als het MT niet een echt team is…
Wie herkent het niet? Je werkt in een goed bedrijf, landelijk opererend, mooi merk. Uitdagingen alom, kansen links en rechts. Maar, slagkracht is nodig. Beslissingen moeten worden genomen. Een management team dat twijfelt, het niet samen eens is, terug komt op eerdere afspraken, zwabbert…Frusterend! Hoe fijn werkt het als er duidelijkheid is, een heldere visie, en een positieve sfeer van constructief samen werken om beter te presteren!

Even kort de theorie
Stroef lopende samenwerking vindt de oorzaken meestal in zaken als:
-Onduidelijkheid of onenigheid over de doelen
-Gebrek aan acceptatie van de opdracht en van de taak daarbinnen
-De groep ontwikkelt zich niet goed
-De taak- en rolverdeling klopt niet om tot goede output te komen
-De taak- en rolverdeling klopt niet bij de competenties van de teamleden
-Communicatie is onzorgvuldig of niet open en eerlijk
-Men spreekt elkaar niet aan
-Te weinig discipline rond samenwerkingsafspraken
-Leiderschap sluit niet aan op de groep

De aanpak: samenwerkingsspel
Gelukkig: er zijn handvatten om het te leren, oefening baart kunst, en de aanhouder wint. In onze samenwerking met TNO leerden we veel over gamification: een manier van training die sneller gaat en beter beklijft. Daarom ontwikkelden we een spel waarin sociale vaardigheden, sociale eigenschappen en constructief gedrag worden ontwikkeld die samenwerking bevorderen zoals luisteren, inleven, feedback geven, zelfreflectie, afspraken maken en nakomen.

Zoals altijd baseren we onze methode op onderzoek: niet alleen over samenwerken in het algemeen, maar ook een meting van samenwerkingscompetenties van de individuele deelnemers. En natuurlijk is onze aanpak maatwerk: centraal in het spel staan cases, dilemma’s en andere opdrachten uit de parktijk van alledag van de deelnemers. En natuurlijk zorgen we ervoor dat de merkstrategie en -identiteit van de organisatie deel van het spel uitmaakt.

Resultaat: serious fun
Het leukste aan het spel is dat door de spelmethode de druk op het team op een speelse manier steeds verder wordt opgevoerd, waardoor de samenwerking snel moeilijker wordt en het leren intenser. De resultaten zijn serieus: een echt inzicht in het eigen gedrag en dat van de anderen. De manier waarop is fun.

Steeds leuker
Gamification en games is een onderwerp dat bij de mensen van HIGHvalue veel los maakt. We werken samen met TNO, een club die van origine vanuit hun relatie met defensie (war games, yes!) veel kennis en ervaring heeft. Daardoor zien wij allerlei toepassingen om ons heen. Zelfs mijn dochter heeft in het kader van haar eindexamen haar persoonlijk werkstuk over gamification gedaan (afval opruimen op school)! Wat vind jij? Gamification is nuttig? Heb je het al eens IRL toegepast? Leuke ervaringen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s