QUALIFIED SELF: HET ANTWOORD OP DE VRAAG: ”HOE IS HET MET JE”

Bij de introductie van de Apple Healthkit in de zomer van 2014 werd geclaimd dat daarin eindelijk het „beste antwoord” te vinden was op de vraag:”How are you?”. Het onderstreept de aandacht voor de Quantified Self. Laten we daar de Qualified Self aan toe voegen.

Quantified Self
De Quantified Self is een beweging om zelf met technologie data te verzamelen over het eigen dagelijks leven. De technologie die gebruikt Qualified Self wordt behelst voornamelijk sensoren. Daarmee wordt een toenemend aantal zaken gemeten: van activiteit (o.a. stappen, slaap), tot biomedische gegevens (o.a. bloeddruk, stress). Daarmee richt de Quantified Self zich op „hard” meetbare data; vertoond gedrag, omgevings-factoren en biomedische gegevens. De toepassing van de Quantified Self wordt vooral gezocht in de verbetering van gezondheid (m.n. gewicht), productiviteit (in het werk) en educatie (in scholen). Echter, het toenemend aantal Quantified Self apparaatjes (iPhone, Jawbone Up etc. etc.) overtuigt niet meer dan 25% van de mensheid, het lijkt erop dat meten „omdat het kan” onvoldoende motivatie is. Het gebruik ervan daalt, na een initiële periode, snel.

Qualified Self
Hoe interessant ook, bij het kennen van de kwantitatieve data over hoeveel stappen ik heb gelopen gisteren (ten opzichte van eergisteren en dezelfde dag een jaar geleden) ontbreken de kwalitatieve gegevens. Waarom deed ik dat? Hoe voelde ik me daar bij? Waarom voelde ik me dan zo? Stappen van een optimist op een goede dag zijn heel anders dan van een depressieve mens op een slechte. Daarom stellen wij voor een beweging te beginnen om zelf – naast de „harde” data – ook „zachte” gegevens te verzamelen: de Qualified Self. De Quantified Self beweging is daar voorzichtig mee begonnen door naar gemoedstoestand te vragen, voornamelijk in de vorm van smileys. Dit vraagt om veel meer: de psychologie in brede zin heeft veel meer te bieden dan deze oversimplificatie. Mensen hebben (veranderende) attitudes, motivaties, percepties, opvattingen en meningen over wat hen in het leven gebeurt.

Combineren: Qua Self
Wanneer we beide domeinen van gegevens vast leggen kunnen we de kwantitatieve gegevens kwalificeren. En andersom ook kunnen we er achter komen wat de kwantitatieve uitwerking is van de kwalitatieve gegevens. We komen zo achter de drijfveren van vertoond gedrag. En komen we achter de gedragsmatige uitwerking van het gevoel. Pas dan komen we in de buurt bij “het beste antwoord op de vraag: How are you?”. Relevantie Door deze combinatie krijgen we zicht op de betekenis van al deze gegevens voor mensen. Wat voor hen belangrijk is, en waarom. Pas als we in staat zijn mensen toepassingen aan te bieden die relevant zijn voor hen, een echte betekenis voor ze hebben, pas dan zullen deze toepassingen ook succesvol zijn.

VAN MOETEN NAAR WILLEN
Mensen, moeten veel: afvallen, minder tv kijken, minder stress hebben en zo meer, maar vaak willen ze heel iets anders. Ze willen meer maar moeten minder eten, bijvoorbeeld. Toepassingen die gericht zijn op het bevorderen van gedrag dat moet zonder dat de mens het echt wil zijn tot mislukken gedoemd. Daartoe is een combinatie van Quantified en Qualified Self nodig.

42NEXT – powered by HIGHvalue
42NEXT doet onderzoek naar de Quantified Self in combinatie met de Qualified Self. Het gaat om het vergaren van een echt, wezenlijk inzicht in het leven van mensen.

42NEXT ontwikkelt multidisciplinaire programma’s voor chronisch patiënten om hen te ondersteunen in hun leven met hun ziekte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s