Betekenis

We hebben ons oordeel vliegensvlug klaar
Goed, de wereld verandert, we willen verdiepen, flexibel zijn, en willen daarom in onze relaties met mensen, vrienden, investeren. Maar met wie en waarin investeren we dan? Want mensen verschillen. Neurologisch, psychologisch en religieus (zelf) onderzoek komt tot dezelfde conclusie: ons onderbewustzijn regeert ons gedrag. Op een stimulus geven wij een respons in een zeer kort moment. In dat moment kennen wij een zekere betekenis toe aan de stimulus, waarop wij ons handelen baseren en vervolgens uitvoeren. Deze betekenis kan “leeg” zijn, of oordelend.

We zien wat we zijn
De manier waarop mensen betekenis geven kan enorm verschillen. Ieder van ons ontwikkelt een wereldbeeld. Onze ervaringen en achtergrond (nature en nurture zoals familie, gezin, cultuur) regeert. Aan de hand hiervan interpreteren wij (instantaan) onze situatie, wat er om ons heen gebeurt. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen beeld, en zijn er ook in mensen gelijksoortige wereldbeelden te ontdekken. Graves’ kijk op de ontwikkeling van mensen, en daarmee culturen, is fascinerend, zo ook Jung’s archetypen. Graves wijst in de ontwikkeling van een mens op de steeds hoger wordende vorm van bewustzijn van het zelf en de wereld. Jung onderscheidt daarin verschillende persoonlijkheidstypes. Wilbur combineert ze.

De basis van een relatie is identificatie.
Om in een relatie tot verdieping te kunnen komen moeten er eerst overeenkomsten zijn. Waar vriendschap in algemene zin onze inspiratie was, zien we dat er verschillende soorten vriendschappen zijn, omdat er verschillende mensen zijn. Avonturiers zoeken elkaar op, net als de rebellen of de idealisten. En zij die filosofisch en holistisch denken vinden nauwelijks aansluiting bij zij die moeten overleven, of volgens dogma’s hun leven inrichten.

Identificeren met organisaties.
Commercieel onderzoek laat zien dat er nog meer verschillen tussen mensen zijn en dus fundamenten voor identificatie. Mensen ontwikkelen onbewust een houding en daarmee gedrag als consument in een bepaald domein, bijvoorbeeld wonen, kleding, koken. En, om het nog complexer te maken, ook ten aanzien van het kopen, winkelen ervoor. Dus: mensen verschillen fundamenteel in hun bewustzijn, persoonlijkheid, consumentengedrag en winkelgedrag. Wanneer we ook commercieel diepere betekenisvolle relaties nastreven zal segmenteren, zo individueel als mogelijk is, moeten.
Ook wat betreft werken zijn er verschillen in met wie, hoe en waarom we graag met iemand werken.

Kiezen is winnen.
Zonder een relevant en onderscheidend aanbod gaat niemand een relatie met je aan. Bedrijven kwamen tot nu toe tot dergelijke aantrekkelijke proposities door zich te baseren op het consumer insight, de diepste drijfveren en motivaties van mensen in een bepaald business domein. Voeg daaraan toe de insights waarop we als shopper willen worden aangesproken, en je ziet mensen steeds meer in focus komen.

Van winnen naar verdiepen.
De nieuwe tijd vraagt verdere verdieping. Het vraagt om een ander, diepgaander, domein waar we elkaar kunnen vinden. Een combinatie van inzichten, inter insights, leidt tot domeincombinaties zoals bankieren en vrijwilligerswerk. Melkproducten en landschapsschoon. Advies en ijsclubs. De weg ligt open voor de ‘political brand’. Verdergaande betekenisgeving van ons denken en doen in organisaties wordt mogelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s