Wezenlijke betekenis: niet voor iedereen?

Is een passionerende “why” wel mogelijk voor een snackbar, een schoonmaakbedrijf, een schoeneretailer of een verzekeraar? Kunnen bijvoorbeeld  de FEBO, de ISS, de (failliete) Schoenenreus en Achmea niet meer betekenen dan een goed product maken zonder dat ze echt ooit een wezenlijke bijdrage zullen kunnen leveren in het leven van mensen? Blijft het worstelen om producten net iet minder vet, net iets sneller schoon, net iets goedkoper of met net iets betere dekking te maken? Gaat het om niet meer dan praktische niemendalletjes als verantwoord frituren, prima slippers voor minder geld en zelf direct regelen? Of is er wel degelijk bezieling mogelijk in “low interest” business zonder in onrealistische zelfoverschatting te vervallen met beloftes over “zorgeloos leven” (Reaal, FBTO)?
Ieder mens – en daardoor iedere organisatie – heeft kwaliteiten om een echte bijdrage te leveren aan ander mens. Niet iedereen gaat de wereld redden, maar iedereen kan mijn of jouw dag tot een speciale dag maken. Maar velen van ons zijn in een situatie verzeild geraakt waarin ze hun bijdrage niet meer kúnnen leveren. Van verveeld, opgejaagd of monddood, “we just don’t care anymore.”
Een manier om onze “why” te vinden is door ons het negatieve van onze organisatie te realiseren. Na even slikken zoeken we naar de tegenoverliggende, positieve kant ervan. Wat is het positieve van “uit de muur eten”? Zijn het, misschien, naast warme ongezonde snacks koude gezonde snacks? Snel mensen een gezond alternatief te bieden? Wat is het positieve van grote organisaties? Waaraan kunnen slippers bijdragen? Waarom is een schoon kantoor fijn?
Het duurt niet lang of we hebben mooie ideeën. Het blijkt dus best mogelijk een positieve, waardevolle bijdrage te vinden van die schijnbaar onbeduidende producten en diensten. FEBO Life! ISS NEXT! Met zoveel meer te bieden dan nu. Had de Schoenrnreus nu maar…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s