Strategie in perspectief

Merk-gedreven business strategie
De strategie van een organisatie geeft richting aan de organisatieactiviteiten en -ontwikkeling. Het gaat om de doelstellingen van de organisatie aan, de manier waarop zij deze wil gaan bereiken en hoe de beschikbare middelen (financieel en anderszins) worden verdeeld.
De organisatiestrategie moet er voor zorgen dat de organisatie succesvol in haar omgeving gedijt, door daarin een unique en waardevolle positie in te nemen. De strategie is de basis waarop gedetailleerdere beleidsplannen voor de verschillende bedrijfsactiviteiten worden gemaakt.
De strategie bevat o.a. het domein “what business are we in”, de propositie en de waarde ervan voor de klant, het business model, de kern competenties, het onderscheidend vermogen, het duurzaam concurrentievoordeel, de lange- en korte termijn doelstellingen. Een strategie tot uitvoering brengen vergt inzet, commitment. Echt engagement is nodig, van klant en medewerker. Een strategie die alleen logisch is, en effectief en efficient tot doelstellingen leidt is onvoldoende. Om succes te organiseren is ook affectiviteit nodig. Strategie moet motiveren, mensen in beweging zetten, ráken. Engagerende strategie heeft de emotie. Merken zijn emotie. Branding is daarom ook integraal onderdeel van strategie. Merk-gedreven business strategie, dus.

Marketing strategie
Marketing strategie is een uitwerking van de organisatiestrategie in de bedrijfsactiviteit marketing. Marketing strategie geeft richting aan de marketing van de organisatie en moet ervoor zorgen dat de impact van de organisatie in de vorm van afzet van producten en diensten zal groeien (kwalitatief en/of kwantitatief) door zo goed mogelijk te voorzien in de behoeften van mensen. Het gaat erom de klant op zijn wenken te bedienen en het aanbod van de de organisatie aan de man te brengen. Marketing combineert luisteren en verleiden.

Traditioneel bevat Marketing strategie de uitgangspunten voor (innovaties in) het product/diensten aanbod, de communicatie met (potentiële) klanten, de distributie en prijzen.
In het digitale tijdperk willen klanten meer dan ooit een logische, consistente, multi channel en samenhangende ervaring en organisaties willen die daarom ook bieden. Daarom bevat marketing strategie ook uitgangspunten om het contact tussen klant en organisatie op elke moment en elke plaats (inclusief online) te integreren. De methoden die daartoe vooral ten dienste staan zijn de Human Journey mapping, de multi channel strategie, het category management en external branding.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s