Henry Ford had gelijk…en ook weer niet

  
Velen kennen de quote van Henry Ford ,“als ik mensen had gevraagd wat zij wilden, dan hadden ze ‘een sneller paard’ gezegd “. Dit is dan het argument om geen marktonderzoek te doen, en gewoon de eigen – vaak briljante – mening te volgen.

Het is al lang zo dat marktonderzoekers dat klanten niet simpelweg om hun mening vragen. Vragen als “zou u dit of dat willen, tegen die of die prijs” krijgen wel een antwoord, maar deze antwoorden zijn allang bewezen als nutteloos. Dergelijk onderzoek stelt de verkeerde vragen. En dat weten marktonderzoekers maar al te goed.

“Inleven” komt voor mij het dichtst bij het doel van marktonderzoek. Ook marktonderzoek helpt je je te verplaatsen in het leven van anderen. Je niet te laten beïnvloeden door je eigen mening, maar te beleven wat zij beleven. Echt inleven laat je snappen en voelen wat anderen ervaren. Je echt inleven geeft je echt inzicht. Je kent de concrete situaties waar mensen zich in bevinden, en weet wat ze daarbij voelen. Wat hen frustreert en wat hen blij maakt.

Dergelijk inzicht is de basis van succesvolle innovaties, van merken. Wat de grote bijdrage van marktonderzoek is dat niet alleen dergelijk inzicht kan worden verkregen, maar ook in de juiste proportie kan worden gezet: voor hoeveel mensen geldt een dergelijk inzicht? Hoe kunnen we die bereiken?

En natuurlijk had Henry Ford ook een echt inzicht in mensen. En natuurlijk had hij daar geen marktonderzoek bij gebruikt. Maar voor de meeste stervelingen die geen Henry Ford of Steve Jobs zijn of heten helpt goed marktonderzoek bij het  vormen van echte inzichten in het leven van je klant.

En ja, marktonderzoek doe je natuurlijk ook – vooral – als je meeluistert met je call centre agents. Als je mee op pad gaat met je verkopers. Als je praat met klanten. En als je op vrijdag een borrel met de buurman of buurvrouw drinkt. Leef je in: neem de emotie in je op, leef je maximaal in. En gebruik dat om je marktonderzoek te verbeteren.

Verder praten over inleven, inzicht verkrijgen in het leven van klanten? Over onderzoek naar NPS, Customer Effort Score, Customer Journey, marktsegmentatie, social media onderzoek? Bel Koos Ris op 06-47314028

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s