Hoe Sociale Netwerken werken #1

  
De toenemende verspreiding van sociale netwerken veranderen markten. LinkedIn veranderde de arbeidsmarkt.  Etsy veranderde de markt voor handwerk. eBay …etc.etc.
Er zijn een aantal mechanismes in sociale netwerken die oorzaak (drivers) zijn van grote gevolgen (game changers) in markten.

Bijvoorbeeld: LinkedIn stelt mensen in staat hun CV te plaatsen (driver: user generated content) en die aan grote groepen vindbaar te maken (driver: bereik) waardoor de toegevoegde waarde van werving en selectiebureaus dramatische vermindert (game changer: dis-intermediatie).

Drivers hebben meerdere game changers tot gevolg en de meeste game changers hebben ook meerdere drivers als oorzaak.

Uit het rijtje van 14 belangrijkste drivers en enkele daaruit volgende game changers hier No. 1:

1. Bereik. Sociale netwerken laten mensen via internet contact maken met andere mensen. Fysieke beperkingen van weleer vallen weg. Contact maken kan niet alleen één op één tussen mensen, maar ook met contacten van contacten. We zeggen: een netwerk heeft nodes met directe (strong) ties en indirecte (FOF, weak) ties.
Game changers: Door het toegenomen bereik van sociale netwerken kunnen veel grotere aantallen contacten onderhouden worden. Maar ook merken kunnen gemakkelijk door vele mensen bereikt worden. Sociale media zitten achter de globalisatie. En dat dan 24/7. Organisaties kunnen meer mensen tegelijk informeren. Of naar meer tegelijk mensen luisteren. Of intermediairs overslaan. Of het wordt veel goedkoper dan vroeger. We bereiken mensen die we vroeger niet (kosteneffectief) konden bereiken (die in de long tail, bijv.). Weak ties blijken vaak een grote acquisitie-waarde te hebben. Een klein merk kan een grotere groep dan voorheen bereiken.

Wat betekent dit voor organisaties? Enkele voorbeelden: de klantenservice kan via social media en 24/7 klanten bijstaan. Regionale merken kunnen gemakkelijker contact met klanten buiten de regio leggen, nationale kunnen dat internationaal.  Vacatures kunnen vanuit de eigen medewerkers en hun sociale netwerken effectief ver worden verspreid. Kleine merken met een heel specifiek aanbod kunnen gemakkelijker een groot bereik opbouwen.
De impact van sociale netwerken is enorm, ook voor uw business. Zeker als u bedenkt dat er nog 13 drivers van sociale netwerken zijn. Combineer dit met onze innovatiemethode en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat betekent dit voor u? Zin om alle 14 drivers van sociale netwerken door te nemen? Bel Koos Ris op 06-47314028.

 

Advertenties

One thought on “Hoe Sociale Netwerken werken #1

  1. Pingback: The Shift In Beeld | HIGHvalue BRANDING

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s