Manage niet je tijd, maar je energie

  
Doordat we vooral time management doen plempen we onze dag vol, ongeacht hoeveel energie we ervoor hebben. Door na enegiegebruik regelmatig te ontspannen (dutje!) laden we weer op, klaar voor een nieuwe topprestatie. Prima inzicht, maar veel meer dat dat leverde mij dit boek niet op. Wel nog het idee dat ook energie getrained zou kunnen worden, door overcompensatie. Lees Taleb’s Antifragility voor veel meer over verbetering door het toepassen van stress. Weinig onderzoek in het boek, ook. Behalve dat ze e.e.a. baseren op hun werk vnl. met tennissers, o.a. Seles en Sampras. Als laatste het idee dat gewoontes aanpassen handig is, wat we al wisten, maar nu dus om energie te managen.

De schrijvers geven vier soorten energie: fysieke, mentale, emotionele en spirituele. En bevelen aan om te bewegen en goed te eten, positief gestemd te focussen op onze doelen bv door visualisatie,  positieve emotie te stimuleren bv door empathisch te zijn, en onze why beyond self interest (daar is-t-ie weer) goed te kennen en ernaar te leven. 

De voornaamste inzichten uit het boek gaven mij energie, grote delen niet. Wat mij bracht op mijn eigen onderzoek: bronnen van energie (die ook energieslurpers kunnen zijn): mensen, content, activiteiten en beweging. Sommige mensen kunnen je inspireren, zelfs over wat later inhoudelijk niet sterk blijkt te zijn geweest. Sommige onderwerpen zijn “energizers”, zoals innovatie bij mij, terwijl ik als een nachtkaars uitga als het gaat over literatuur of astrologie. Ik krijg energie van creatieve oplossingen zoeken voor ingewikkelde situaties, en verlies energie door te boekhouden of te netwerken. En het beoefenen van tai chi geeft mij energie, de lichamelijke inspanning ervan maakt juist niet moe. Mijn advies: zoek energiebronnen op en vermijd de -slurpers. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s