Grote organisaties onder druk

Ken je de “Wet van Eroom”? Het is de tegenhanger van de Wet van Moore en zegt dat de productiviteit van grote organisaties gestaag daalt. Eerst geobserveerd in Big Farma, met afnemende aantallen nieuwe medicijnen tegen hogere kosten. Later veralgemeniseerd naar grote organisaties in het algemeen. Voor zover ik weet is de Eroom-wet niet wetenschappelijk bewezen gebleken zoals die van Moore wel. Wat verklaringen voor de afnemende productiviteit in farma:

Trying to be better than the Beatles. Of Aspirine. Verbeteren van iets wat niet te verbeteren is zonder in een nieuw paradigma te stappen.

Cautious regulator. Wetgeving is erop gericht risico (op foute medicijnen) te voorkomen. Doorbraken worden zo niet gestimuleerd.

Throw money at it. De aanpak van innovatie gaat niet verder dan geld en resources beschikbaar stellen. Vernieuwing in complexiteit vergt een samenhangender en intelligenter aanpak.

Basic science-brute force. Een aanpak die niet verder dan de basics gaat, en daar hard op inzet, is niet geschikt voor het oplossen van complexe problemen.

Ik kan naast de genoemde wel een paar andere karaktertrekken van organisaties noemen die tot de Eroom-wet kunnen leiden:

Specialisatie. Grotere organisaties specialiseren functies in steeds kleinere taken. Samenhang organiseren wordt steeds moeilijker, meer overleg is nodig en resultaten worden meer compomis.

Politiek. Waar het proces en “de poppetjes” tijd en ruimte krijgt neemt de aandacht voor de inhoud af. Resultaten daarmee ook.

Beheersing. Managen neemt steeds meer de vorm aan van controle, risicobeheersing. De kans op onverwachte upside potential (“uprisk”) neemt af.

Weet jij nog voorbeelden van Eroom’s Law?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s